Książka kucharska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(5)
Dostępność
dostępne
(3)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka dla Dorosłych
(5)
Autor
Lis Hanna
(1)
Lis Paweł
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Orłowska Marta
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Temat
Kuchnia polska
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Ciasta
(1)
Kuchnia podhalańska
(1)
Kuchnia słowiańska
(1)
Temat: miejsce
Gorce (góry)
(1)
Pieniny (góry)
(1)
Podhale
(1)
Gatunek
Wiersze
(4058)
Powieść amerykańska
(2046)
Powieść
(1763)
Powieść polska
(1714)
Powieść obyczajowa
(1547)
Książka kucharska
(-)
Opowiadania i nowele
(1282)
Powieść angielska
(875)
Bajki i baśnie
(544)
Kryminał
(530)
Powieść historyczna
(505)
Literatura dziecięca polska
(492)
Thriller
(469)
Wydawnictwa popularne
(469)
Poezja polska
(412)
Pamiętniki polskie
(397)
Literatura młodzieżowa polska
(392)
Powieść francuska
(381)
Powieść niemiecka
(367)
Biografie
(340)
Fraszki
(321)
Opowiadanie polskie
(316)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(297)
Powieść młodzieżowa polska
(294)
Opowiadanie dziecięce polskie
(253)
Biografia
(220)
Romans
(216)
Publicystyka polska
(211)
Antologie
(200)
Przypowieść
(200)
Fantastyka
(199)
Powieść psychologiczna
(199)
Powieść młodzieżowa angielska
(196)
Saga rodzinna
(188)
Materiały pomocnicze dla szkół
(183)
Pieśń
(181)
Publikacja bogato ilustrowana
(175)
Pamiętniki i wspomnienia
(164)
Fantasy
(162)
Opracowanie
(161)
Powieść przygodowa
(158)
Powieść rosyjska
(152)
Podręczniki akademickie
(140)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(138)
Dramat polski
(132)
Sensacja
(126)
Wydawnictwa dla dzieci
(120)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(118)
Literatura młodzieżowa angielska
(116)
Poezja dziecięca polska
(116)
Antologia
(115)
Literatura polska
(113)
Encyklopedie
(112)
Reportaż
(111)
Przewodniki turystyczne
(108)
Powieść biograficzna
(107)
Poradniki
(105)
Powieść szwedzka
(104)
Literatura podróżnicza polska
(103)
Broszura
(99)
Encyklopedia
(99)
Powieść sensacyjna
(99)
Powieść obyczajowa polska
(96)
Komiksy
(94)
Tragedia
(88)
Książki dla małych dzieci
(87)
Reportaż polski
(85)
Treny
(85)
Powieść kryminalna
(83)
Powieść dziecięca angielska
(80)
Poradnik
(78)
Opowiadanie amerykańskie
(75)
Powieść dziecięca polska
(75)
Poemat
(73)
Album
(70)
Opowiadanie dziecięce niemieckie
(70)
Powieść włoska
(69)
Sonety
(69)
Książka obrazkowa
(68)
Podręczniki
(67)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(66)
Powieść hiszpańska
(66)
Powieść obyczajowa amerykańska
(64)
Powieść romans
(64)
Publicystyka
(62)
Powieść kanadyjska
(61)
Pamiętniki amerykańskie
(60)
Powieść norweska
(59)
Opowiadanie angielskie
(56)
Komiks
(54)
Powieść australijska
(54)
Powieść romans historyczny
(54)
Opowiadanie rosyjskie
(53)
Powieść węgierska
(53)
Rozprawa
(53)
Powieść fantastyczna
(52)
Dramat angielski
(51)
Przewodnik turystyczny
(51)
Esej
(49)
Literatura dziecięca angielska
(49)
Ballada
(47)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie. Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka dla Dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak życia / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański i Agnieszka Maciąg. - Wydanie 2. - Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2017. - 349, [3] strony : fotografie ; 25 cm.
Książka Smak życia powstała dokładnie 10 lat temu i była efektem zmiany… mojego życia. W 2006 roku nastąpił mój osobisty przełom, gdy „przebudziłam się” do życia świadomego, dobrego, pełnego wdzięczności i celebracji prostych radości w zgodzie z naturą. Ta książka jest wyrazem czystej radości, zachłyśnięcia się cudownym smakiem życia, który udało mi się nareszcie odkryć! Szukałam w tak wielu miejscach, a okazało się, że on jest tu i teraz, tuż obok mnie – wystarczyło się tylko na niego otworzyć! W Smaku życia piszę o moim dzieciństwie u boku wspaniałych kobiet – mamy i babci – które uczyły mnie gotować. Dzielę się również odkryciami i przepisami na szybkie, proste i zdrowe dania, przywiezionymi z różnych stron świata. Wiele z nich stało się kultowymi potrawami dla czytelniczek moich książek, jak na przykład ulubiona zupa pomidorowa mojego syna Michała, tarta cytrynowa, śledzie mojej mamy czy łosoś teriyaki. Wtedy już skłaniałam się ku diecie wegetariańskiej, ale nadal na moim stole pojawiały się ryby, czasem drób. Zachowałam te przepisy w uaktualnionym wydaniu Smaku życia i dodałam zupełnie nowe, a starym nadałam współczesny, jeszcze zdrowszy „szlif”. Z wielką radością oddaję do Twoich rąk mój ukochany Smak życia – smak pełen zdrowia, radości, wdzięczności i korzystania z darów natury, którą tak bardzo kocham. Niech Cię cieszy każdego dnia i rozpromienia tak bardzo jak mnie! Z miłością Agnieszka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Regionalna kuchnia polska : Podhale / zebrała Marta Orłowska. - Kielce : O-press, [2007]. - 112 stron : ilustracje ; 21 cm.
(Kuchnia Polska : kolekcja)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
103 ciasta siostry Anastazji / Anastazja Pustelnik. - Kraków : Wydawnictwo WAM, 2001. - 179, [1] strona : ilustrace (głównie kolorowe) ; 21 cm.
Ciasta Siostry Anastazji nie wymagają rekomendacji. Marysieńka, Cappuccino czy Dziwak od lat królują w domach milionów Polaków. Skorzystaj ze sprawdzonych receptur Mistrzyni, a olśnisz domowników i gości. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jedne ciasta są zwyczajne, inne luksusowe, łatwe do wykonania lub wymagające wprawnej ręki. Wszystkie smakują wyśmienicie i zawsze się udają.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej