Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Poezja
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka dla Dorosłych
(5)
Oddział dla Dzieci
(1)
Autor
Cholewińska-Szkolik Aniela
(1)
Fiedoruk Łukasz
(1)
Goździewicz Małgorzata
(1)
Lis Hanna
(1)
Lis Paweł
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Orłowska Marta
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kuchnia polska
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Boże Narodzenie
(1)
Kuchnia podhalańska
(1)
Kuchnia słowiańska
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Opracowanie
(1)
Słowianie
(1)
Winiarstwo
(1)
Wino
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Temat: miejsce
Gorce (góry)
(1)
Pieniny (góry)
(1)
Podhale
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Przepisy kulinarne
(2)
Kolędy i pastorałki
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(333)
Socjologia i społeczeństwo
(122)
Edukacja i pedagogika
(115)
Podróże i turystyka
(74)
Literaturoznawstwo
(66)
Kulinaria
(6)
Biologia
(62)
Religia i duchowość
(61)
Kultura i sztuka
(57)
Medycyna i zdrowie
(49)
Etnologia i antropologia kulturowa
(40)
Językoznawstwo
(37)
Psychologia
(37)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(34)
Kultura fizyczna i sport
(30)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(29)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(26)
Filozofia i etyka
(24)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(24)
Geografia i nauki o Ziemi
(21)
Rozwój osobisty
(21)
Hobby i czas wolny
(15)
Nauka i badania
(12)
Fizyka i astronomia
(9)
Informatyka i technologie informacyjne
(8)
Ochrona środowiska
(8)
Media i komunikacja społeczna
(6)
Inżynieria i technika
(4)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Architektura i budownictwo
(3)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Matematyka
(3)
Praca, kariera, pieniądze
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Archeologia
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Transport i logistyka
(2)
Chemia
(1)
Dom i ogród
(1)
Kultura
(1)
Religia
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Magiczne święta w Polsce / [ilustracje Małgorzata Goździewicz ; tekst Aniela Cholewińska-Szkolik]. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo Zielona Sowa, copyright 2016. - 47, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Święta Bożego Narodzenia to najpiękniejszy czas w całym roku. Dzięki książce dzieci dowiedzą się, jak te wyjątkowe, magiczne Święta obchodzi się w różnych częściach Polski. Znajdą w niej kolędy, opisy bożonarodzeniowych zwyczajów i tradycji charakterystycznych dla poszczególnych regionów naszego kraju, poznają ciekawostki i przepisy na dania wigilijne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wina domowe : najlepsze przepisy / Łukasz Fiedoruk. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2022. - 191, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Książka zawiera ponad 100 sprawdzonych przepisów na wina wyrabiane tradycyjnymi metodami w domowym zaciszu. Wśród nich receptury na wina z owoców uprawianych w ogrodzie (jabłka, gruszki, wiśnie, porzeczki morele), a także z owoców leśnych i dziko rosnących, suszonych oraz mieszane. Ciekawym uzupełnieniem są receptury bazujące na miodzie, a także oryginalne ponadstuletnie przepisy z dawnych ksiąg kucharskich. W części wstępnej autor opisuje warsztat winiarza – naczynia i sprzęty potrzebne do wyrobu wina, warunki, w jakich należy wyrabiać wino oraz kolejne etapy – od zbioru owoców, przez nastawianie po butelkowanie i sezonowanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 663 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie. Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka dla Dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak życia / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański i Agnieszka Maciąg. - Wydanie 2. - Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2017. - 349, [3] strony : fotografie ; 25 cm.
Książka Smak życia powstała dokładnie 10 lat temu i była efektem zmiany… mojego życia. W 2006 roku nastąpił mój osobisty przełom, gdy „przebudziłam się” do życia świadomego, dobrego, pełnego wdzięczności i celebracji prostych radości w zgodzie z naturą. Ta książka jest wyrazem czystej radości, zachłyśnięcia się cudownym smakiem życia, który udało mi się nareszcie odkryć! Szukałam w tak wielu miejscach, a okazało się, że on jest tu i teraz, tuż obok mnie – wystarczyło się tylko na niego otworzyć! W Smaku życia piszę o moim dzieciństwie u boku wspaniałych kobiet – mamy i babci – które uczyły mnie gotować. Dzielę się również odkryciami i przepisami na szybkie, proste i zdrowe dania, przywiezionymi z różnych stron świata. Wiele z nich stało się kultowymi potrawami dla czytelniczek moich książek, jak na przykład ulubiona zupa pomidorowa mojego syna Michała, tarta cytrynowa, śledzie mojej mamy czy łosoś teriyaki. Wtedy już skłaniałam się ku diecie wegetariańskiej, ale nadal na moim stole pojawiały się ryby, czasem drób. Zachowałam te przepisy w uaktualnionym wydaniu Smaku życia i dodałam zupełnie nowe, a starym nadałam współczesny, jeszcze zdrowszy „szlif”. Z wielką radością oddaję do Twoich rąk mój ukochany Smak życia – smak pełen zdrowia, radości, wdzięczności i korzystania z darów natury, którą tak bardzo kocham. Niech Cię cieszy każdego dnia i rozpromienia tak bardzo jak mnie! Z miłością Agnieszka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Regionalna kuchnia polska : Podhale / zebrała Marta Orłowska. - Kielce : O-press, [2007]. - 112 stron : ilustracje ; 21 cm.
(Kuchnia Polska : kolekcja)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej